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SUBJECT:
Impact of Sections III(A)(2) and III(A)(4) of Resolution AG/RES/ 1909 (XXXII-O/02), on the Permanent Council’s Authority Under Article 67(b) (now 71(b) of the General Standards to Approve Withdrawals from the Reserve Subfund when there is no Excess in the Subfund 

I.  INTRODUCTION


Section III(A)(2) of Resolution AG/RES. 1909 (XXXII-O/02) amended the second paragraph of Article 67(b) of the General Standards (now Article 71(b) 
) to raise the amount of the Reserve Subfund from 15% to 30% of the total annual Regular Fund quotas.  It also eliminated a prior provision in that paragraph which required any excess of that amount to be used to reduce Regular Fund quotas unless otherwise appropriated by the General Assembly, and replaced it with language which authorizes the General Assembly to approve the use of that excess “for any purpose.” 
  Section III(A)(4) of that same resolution temporarily delegated to the Permanent Council for one year the authority “decide on the use of the excess.” 

The final three paragraphs of Article 67(b) permit the Permanent Council, when the General Assembly is not in session, to authorize withdrawals from the Reserve subfund when there is no excess in the Reserve Subfund.   Those paragraphs further provide, however, that no such withdrawals may be made unless the amount in the Subfund equals at least 10% of the annual quotas and the amount is reimbursed, “by means of an equivalent appropriation in the program-budget for the next fiscal period or in such a manner as may be determined by the General Assembly.”
  

You have asked whether the amendments to the first two paragraphs of Article 67(b) of the General Standards under Section III(A)(2) of Resolution AG/RES. 1909 or the temporary grant of authority to the Permanent Council to dispose of the excess above the 30% cap established for the Reserve Subfund derogated the Permanent Council’s authority under the last three paragraphs of Article 67(b) to make withdrawals when there is no such excess.  It is our opinion that they did not.  We base our opinion on both a plain meaning and purposive analysis of those provisions, as explained more fully below. 

II.  ANALYSIS

A.
Methods of Analysis


There are two principal methods of statutory interpretation.  One is “plain meaning” analysis; the other is “purposive analysis”.  The objective of both methods is to determine the intent of the legislator – in this case the General Assembly – and to construe and apply the legislation consistently with that intent.


Plain meaning analysis begins with the presumption that the legislator elects its words clearly in accordance with their common usage, ordinary meaning, and common sense.  For the advocates of the plain meaning approach, those words are the best indicator of the legislator’s intent or purpose.  Thus, they maintain, it is unnecessary to look beyond the four corners of the legislative instrument to determine legislative intent.  Recourse to legislative history, according to the strict plain meaning advocates, is therefore unnecessary.


Purposive analysis begins with the presumption that words have many possible meanings. They are, therefore, potentially ambiguous and an unreliable indicator of legislative intent.  To clarify ambiguities in the words, it is necessary to look to legislative history.  This includes the debate in the legislative chamber, committee reports, prior drafts and the progression of changes thereto, and the statements of the legislation’s sponsors.  Sometimes, even contemporaneous newspaper accounts and applications are included.  Those sources,  it is thought will reveal the underlying purpose of the legislation – the good the legislature intended to achieve, or the evil it sought to rectify.  And it is within the context of that purpose that the words of the legislation must be construed.


Both methods of interpretation are legally acceptable and respectable.  Unfortunately, however they may often lead to different results.  Courts, judges and law professors in some countries are divided as to which is the most reliable method for finding the true intent of the legislature,  In many instances, the preference of a judge for one method over another is outcome determinative.


Happily, however, that is not a problem in this case.  Both methods of analysis lead to the same conclusion – that Resolution AG/RES. 1909 (XXXII-O/02) did not derogate the Permanent Council’s authority under the final three paragraphs of Article 67(b)to approve withdrawals from the Reserve Subfund when there is no excess. 

B.
Section III(A)(2) Did not Derogate the Permanent Council’s Authority Under the Last Three Paragraphs of Article 67(b)

The plain meaning of the text of Resolution AG/RES.1909 (XXXII-O/02), which amended Article 67(b) of the General Standards is clear.  Section III(A)(2) states:

2.
Amendment to the General Standards on the Reserve Subfund

To amend the first two paragraphs of Article 67.b of the General Standards to state:

b.
Reserve Subfund, the purpose of which is to ensure the regular and continuous financial functions of the General Secretariat.


The amount of this Subfund shall be 30 percent of the total of the annual quotas of the member states.  This amount shall be reached through crediting to this Subfund the annual income in excess of the obligations and expenditures of the Operations Subfund.  To the extent the Subfund exceeds 30 percent of the total of the annual quotas of the member states, the excess shall be available for any purpose approved by the General Assembly.

This provision shall remain in force indefinitely until otherwise modified or derogated.

(Emphasis added).  


The text of Section III(A)(2) allows for little interpretation.  The plain meaning of the phrase “To amend the first two paragraphs . . .” is limiting language.  It identifies the part of the Rule to be amended – the first two paragraphs of the Rule.   The logical conclusion that follows is that the rest of the rule remains unchanged.


Certainly, there is nothing in the language used that would indicate an intent to have the first two paragraphs replace the entire five paragraphs of the rule.  If the General Assembly had wanted to do that, it would not have specified that only the first two paragraphs of the rule were being amended.


Purposive Analysis leads to the same conclusions as plain meaning analysis in this case.  The legislative history of Section III(A)(2) shows that the reason for the insertion of the text referencing the “first two paragraphs” of the Article was precisely to show that the intent of the General Assembly was to modify only those two paragraphs and to leave the rest of the Article unchanged.

The facts show that an early draft circulated to the delegations on or about  April 25, 2002 did not contain the limiting language.  It stated:


2.
Amendment of Article 67(b) of the General Standards to Govern the Operations of the General Secretariat, with regard to the Reserve Subfund



To amend Article 67(b) of the General Standards to state:

. . . .

See Annex 1.

Upon reviewing that draft, Counsel to the Working Group of the Subcommittee on Administrative and Budgetary Matters of the Preparatory Committee of the General Assembly suggested to the Group President that if the intent of the Group was to recommend the amendment of only the first two paragraphs and to leave the rest of the Article unchanged, then limiting language clarifying that only the first two paragraphs were being amended should be added.  

At the May 7th  meeting of the Working Group, the President announced this suggested change and the reasons for it.  The Group accepted the limiting language, which was reflected in the draft which circulated to the delegations immediately thereafter.  In pertinent part, it stated:

2.
Amendment to the first two paragraphs of Article 67(b) of the General Standards to Govern the Operations of the General Secretariat, with regard to the Reserve Subfund



To amend Article 67(b) of the General Standards to state:

See Annex 2.

Upon reviewing that draft, Counsel for the group noted that there had been a mistake in the transcription which had resulted in the reference to the two paragraphs being placed in the title instead of in the text.   Correcting language was suggested and approved by the full Subcommittee on Administrative and Budgetary Affairs at its meeting on May 9, 2002.  It stated, in pertinent part:



  2.
Amendment to the General Standards on the Reserve Subfund
To amend the first two paragraphs of Article 67(b) of the General Standards to state:

See Annex 3.  That same text was approved by the General Assembly in Barbados.

Thus, the legislative history of Section III(A)(2) shows that the member states, with the guidance of legal counsel, took care to see that only the first two paragraphs of Article 67(b) were replaced by the language in that Section.  Their intent, as evidenced by the legislative history, was to assure that the remaining paragraphs of that Article remained in force.  

To now construe that Section as derogating those final three paragraphs  would be entirely inconsistent with that intent, as reflected both by the plain meaning and legislative history.  Moreover, it would contravene the most basic tenet of statutory interpretation – that statutory provisions should be construed consistently with the intent of the legislature.

C.
Section III(A)(4) of Resolution AG/RES. 1909 did not Implicitly Derogate the Last Three Paragraphs of Article 67(b)


Section III(A)(4) temporarily delegates to the Permanent Council authority to decide on the disposition of any excess above the 30% of annual quotas requirement of the Reserve Subfund.   We understand there is some concern that Section III(A)(4) of Resolution AG/RES. 1909 may have implicitly derogated the Permanent Council’s authority under the final three paragraphs of Article 67(b).   We do not share that concern for the following reasons.


First, a plain meaning analysis of the two provisions, Section III(A)(4) of Resolution AG/RES. 1909 and the last three paragraphs of Article 67(b) shows that the two provisions deal with two entirely different types of authority.  Section III(A)(4), by its own title and the body of the text, deals with the authority to allocate “Excess Resources” – that is, “resources which exceed the statutory requirement in Article 67 of the General Standards.”   The excess amount is defined in the amended language of the second paragraph of that Article 67(b) as “the amount that “exceeds 30 percent of the total of the annual quotas of the member states.”  Indeed, that Article now states:

To the extent that the Subfund exceeds 30 percent of the total of the annual quotas of the member states, the excess shall be available for any purpose approved by the General Assembly.

(Emphasis added).

In contrast, the last three paragraphs of Article 67(b)  convey the authority to the Permanent Council to withdraw amounts from the Reserve Fund when there is no excess above the 30% statutory requirement.  The conditions for such withdrawals are different from those established for withdrawals in excess of the 30% statutory requirement.  That is, the amount in the Subfund “must have reached 10 percent of the annual quotas” and the amount withdrawn “shall be reimbursed . . . by means of equivalent appropriations in the program-budget for the next fiscal period or in such a manner as may be determined by the General Assembly.  

Thus, one provision deals with the authority to withdraw funds when there is an excess in the Reserve Subfund above the 30% amount established in the second paragraph of Article 67(b).  The other deals with the authority to withdraw funds when there is no excess but the amount in the fund has reached at least 10% of the annual quotas.

These two different kinds of authorities are not inconsistent.  Indeed they coexisted in the pre-amended version of Article 67(b), just as they continue to exist in the present version.  Under both the pre-amended and amended versions, the authority to withdraw the excess above 30% is given only to the General Assembly; and the authority to make withdrawals when there is no excess is also given to the General Assembly, and to the Permanent Council as well, when the General Assembly is not in session.

All Section III(A)(4) does is temporarily delegate to the Permanent Council the authority to make withdrawals for the excess above the 30% statutory requirement.  There is nothing in the language of that provision to suggest that the delegation in any way is intended to prejudice the Permanent Council’s authority to make withdrawals when there is no excess under the final paragraphs of Article 67(b).  Moreover, because the two types of authority are so different and because the General Assembly has always had the authority to make both kinds of withdrawals, there is no basis for now asserting that either the Permanent Council or the General Assembly cannot hold both types of authority at the same time or for asserting that the holding of one type of authority by the Permanent Council necessarily derogates its exercise of the other.  

Second, as already mentioned above, the grant of authority to the Permanent Council to authorize withdrawals of the excess above the 30% statutory requirement is only temporary.
  The temporary nature of Section III(A)(4)  makes it all the more difficult to accept the position that it has derogated the authority of the Permanent Council’s authority to authorize withdrawals when there is no excess above the 30% statutory requirement in the Subfund.


Finally, a purposive analysis of Section III(A)(4) supports the foregoing conclusion that there was no legislative intent to derogate the Permanent Council’s other authority under Article 67(b) (now Article 71(b).  Indeed, Section III(A)(4) was proposed to enhance the Permanent Council’s authority temporarily; not to diminish it.  And there is nothing in the legislative history that indicates otherwise.

III.  CONCLUSION


Both the plain meaning and purpose methods of analysis lead to the same conclusion.  Neither the amendment of Article 67(b) of the General Standards nor the temporary delegation of authority to the Permanent Council to appropriate the excess above the 30% cap in the Reserve Subfund derogated the Permanent Council’s authority under the final three paragraphs of that Article to withdraw funds from that Subfund when there is no excess.  

The intent of the General Assembly was to amend only the first two paragraphs of Article 67(b) and to leave the rest of that article in force.  Moreover, the temporary delegation of authority to the Permanent Council to appropriate the excess is not so inconsistent with its authority under the un-amended portion of Article 67(b) as to require an implicit derogation of that authority.  Indeed, for years, the General Assembly has held both authorities, and it continues, under the amended language of that Article, to do so.
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� 	Resolution AG/RES. 1873 (XXXII-O/02) of the Thirty-second Regular Meeting of the General Assembly added four new articles to Chapter III of the General Standards on Personnel, thus requiring the renumbering of the articles that follow Chapter III.   Article 67(b) was one of those Articles which had to be renumbered, and it is now Article 71(b).  Because the delegations are not yet familiar with the new numbering, we will refer to Article 71(b) in this Opinion by its former number, Article 67(b).  Nonetheless, any future resolutions should refer to this Article by its new number.





� 	The critical text is in the second paragraph of this Article.  The pre-amended version stated:





	The amount of the Sufund shall be 15 percent of the total of the annual quotas of the member states.  This amount shall be reached gradually through crediting to this Subfund the annual income in excess of the obligations and expenditures of the Operations Subfund.  To the extent that the Subfund exceeds 15 percent of the total of the annual quotas of the member states, the excess shall be available in subsequent years to finance partially the program-budget, and therefore, shall be used to reduce the quotas assigned to the member states or for any other purpose approved by the General Assembly.





The amended of the second paragraph now states:





	The amount of this Subfund shall be 30 percent of the total of the annual quotas of the member states.  This amount shall be reached through crediting to this Subfund the annual income in excess of the obligations and expenditures of the Operations Subfund.  To the extent that the Subfund exceeds 30 percent of the total of the annual quotas of the member sates, the excess shall be available for any purpose approved by the General Assembly.


� 	Section III(A)(4) states:





4.	Excess Resources in the Reserve Subfund





	To authorize the Permanent Council to decide on the use of financial resources that exceed the statutory requirement as established in Article 67 of the General Standards and submit a report to the General Assembly at its next annual meeting on how those resources have been appropriated.





�   Those three paragraphs are the following:





	The Reserve Subfund may be used on a temporary basis to cover:





		i.	Expenditures under the program-budget financed by the Regular Fund pending full receipt of the anticipated income; and





		ii	Special expenditures not provided for in the program-budget.  Such expenditures must be authorized by the General Assembly or, when it is not in session, by the Permanent Council, which shall first hear a report on the condition of the Reserve Subfund and the reasons for such expenditures from its Committee on Administrative and Budgetary Affairs (CAAP).





	No withdrawals shall be made from the Reserve Subfund for purposes other than to ensure the regular and continuous financial functioning of the General Secretariat until such time as the Reserve Subfund shall have reached 10 percent of the annual quotas of the member states earmarked for the program-budget of the Regular Fund approved by the General Assembly. 





	The amounts withdrawn for the purposes set forth in this article shall be reimbursed to the Reserve Subfund in the following manner:  in the case covered by subparagraph (i) above, as soon as the corresponding income permits; and in the case of subparagraph (ii), by means of equivalent appropriations in the program-budget for the next fiscal period or in such a manner as may be determined by the General Assembly.


�    Article 90 of the General Standards States:





Regulatory provisions that may be included in the resolution approving the program-budget shall only be in force during the respective year, unless expressly established otherwise in the said resolution.





Unlike the amendments to the first two paragraphs of Article 67(b), which specifically states that those provisions “shall remain in force indefinitely until otherwise modified or derogated,” the delegation of authority to the Permanent Council under Section III(A)(4) has no such language.  Thus the Permanent Council’s authority under Section III(A)(4) will expire for all practical purposes when the Permanent Council makes its report on such authorizations to the General Assembly at its Thirty-third Regular Meeting.  











